1909 Ondarreta

Aquí va començar tot. El camp d’Ondarreta, situat davant del mar Cantàbric, va ser on la Real va jugar els seus primers partits i va aconseguir el seu primer títol: la Copa del Rei de 1909.

Ondarreta

1928 Les finals de Santander

Tres partits es van haver de jugar per decidir el campió de la Copa del Rei. La triple final de Santander contra el FC Barcelona va ser immortalitzada pels poemes de Rafael Alberti, Oda a Platko i per la rèplica de Gabriel Celaya, Contraoda del poeta de la Real Sociedad.

Santander

1929 Paco Bienzobas, màxim golejador de la primera Lliga

La Real va ser un dels clubs fundadors del primer campionat de Lliga. Va quedar quarta i el realista Paco Bienzobas, amb 17 gols, va ser el primer màxim golejador de la Lliga. Bienzobas va traspassar un dia després que li diguessin que la Real havia guanyat la seva primera Lliga, el 1981.

Bienzobas

1931 La Lliga s’escapa per la diferència de gols

La Real va estar al capdavant la major part de la Lliga, que va acabar amb un triple empat amb l’Athletic de Bilbao i el Racing de Santander. La Real entrenada per Harry Lowe va quedar en tercer lloc per la diferència de gols.

Racing

1951 Chamartin (Bernabéu) Final de Copa

Amb Benito Díaz com a entrenador i després de recuperar diversos jugadors, com Eizaguirre, Igoa i Epi, que tornaren després de fer campió al València, la Real va aconseguir fer una magnífica Copa. Va golejar el Reial Madrid en semifinals i va perdre contra el FC Barcelona al nou Chamartín, el Santiago Bernabéu d’avui. En cas d’haver pogut retenir aquests tres jugadors, el palmarès de la Real seria més gran.

Chamartin

1967 Puertollano, ascensió als cels

La Real ha caigut algunes vegades, però si una cosa la defineix, és que sempre s’aixeca amb més força. L’ascens a Puertollano (Ciutat Reial) contra el Calvo Sotelo va iniciar l’època daurada del club.

Puertollano

1976 La Ikurriña a Atotxa

Tan sols un any després de la mort del dictador Francisco Franco, el 5 de desembre de 1976 els capitans de la Real i l’Athletic, Inaxio Kortabarria i José Ángel Iribar, van saltar al camp d’Atotxa amb una Ikurriña, bandera encara il·legal. El partit d’homenatge a Gaztelu, en el que la Ikurriña va quedar legalitzada de facto, va acabar amb el resultat de 5-0 pels txuriurdins. S’estava forjant l’equip campió.

Ikurriña

1979 Eliminatòria contra l’Inter de Milà

Després de perdre 3-0 a San Siro, la Real va intentar remuntar a Atotxa aquella eliminatòria de UEFA contra l’Inter de Milà. En el partit de tornada, la Real va estar a punt de remuntar en un partit espectacular que va acabar 2-0 i que la gent que el va veure, el recorda com el millor partit mai vist a Atotxa. La Real es donava a conèixer a Europa.

Inter

1980 Rècord de imbatibilitat

L’11 de maig de 1980 al Ramón Sánchez Pizjuán, la Real va aconseguir el rècord d’imbatibilitat de totes les grans lligues, que a escala europea només es veuria superat pel Milà d’Arrigo Sacchi. A la Lliga espanyola ningú ha aconseguit superar la marca de la Real: 32 jornades imbatuda en la mateixa temporada. Fins a Sevilla el maig de 1980, la derrota va suposar una enorme decepció, ja que significava perdre aquella Lliga tan merescuda.

Ondarreta

1981 Gijón, Campions de Lliga

"Hay un pase de Olaizola sobre Alonso, centro de Alonso, va a saltar Castro, toca de puños, llega el balón sobre Górriz, ¡disparo de Górriz!, atención, Zamora tiene la pelota, tira y.... ¡goooooool, goooooool, gol de la Real, gol, gooool, gol de la Real, goooooooool! ¡Increíble señores!". La narració de Joxean Alkorta encara ressona. Un any després de perdre una Lliga el maig de 1980, la Real aconsegueix a Gijón el seu primer títol de Lliga. A l’últim minut!

El Molinón

1982 Atotxa, segona lliga

Darrer partit de Lliga a casa contra els veïns de Bilbao. Dos gols de Zamora i un de López Ufarte en la segona meitat donen el triomf a la Real. Atotxa i Guipúscoa sencera esclaten d’alegria: som bicampions!

Atotxa

1983 Hamburg, semifinals de la Copa d’Europa

Mai la Real ha arribat tan lluny. En la màxima competició de clubs, la Real va arribar a semifinals. Pel camí havia eliminat al Víkingur de Reykjavík, al Celtic de Glasgow i a l’Sporting de Portugal. Després d’empatar a casa, va caure a Alemanya contra l’Hamburger SV amb un gol en fora de joc. L’equip alemany va vèncer a la Juventus a la final d’Atenes.

Hamburguer

1987 Saragossa, Copa del Rei

A penals. En una tarda de molta calor a Saragossa, el nostre capità, Luis Arconada, va aturar a Quique Ramos el penal decisiu que donava a la Real el segon títol de Copa, aquest cop contra l’Atlètic de Madrid. Abans dels penals, l’Atlètic de Madrid va igualar els gols de López Ufarte i Begiristain.

Arconada en La Romareda

1998 Madrid, assassinat d’Aitor Zabaleta

El 8 de desembre de 1998 és el dia més trist de la nostra història. Quan anava amb la seva xicota a veure el partit de tornada dels vuitens de final de la Copa de la UEFA davant l’Atlètic de Madrid, Aitor Zabaleta va ser assassinat als voltants del Vicente Calderón. El partit es va jugar i encara avui part de l’afició d’aquell equip deshonra la seva memòria. Aitor, sempre en el record. Aitor beti gogoan.

Aitor Zabaleta

2003 Anoeta, gairebé la tercera Lliga

Partit memorable a Anoeta. L’equip entrenat per Raynald Denoueix, que lluitava d’igual a igual amb el Reial Madrid dels galàctics per la Lliga, va guanyar 4-2 a l’equip blanc amb gols de Kovacevic (2), Nihat i Xabi Alonso. La Real depenia de si mateixa per guanyar la tercera Lliga fins a la penúltima jornada, però al final no ho va aconseguir en perdre a Vigo, a 800 quilòmetres de Donostia, davant més de 10.000 aficionats de la Real.

4-2 al Madrid en Anoeta

2004 neix l’equip femení de la Real

La Real femenina va arrencar en la categoria més baixa i va aconseguir l’ascens a la super lliga femenina en dos anys. Cada any la Real forma un grup més sòlid i a poc a poc va entrant entre els equips de la part alta de la classificació.

Zubieta

2010 ascens en el centenari

Tercer any consecutiu a Segona Divisió. Temporada en què se celebrava el centenari del club. Un equip entrenat per Martín Lasarte i amb jugadors que serien la base dels següents anys a Primera, aconsegueix l’ascens gairebé matemàtic a l’estadi Ramón de Carranza a Cadis. Aquell mateix any el club comença a sortir d’una difícil situació econòmica que el va portar al concurs de creditors i que va arrancar en els últims anys a Primera. Durant les celebracions, Martín Lasarte va fer popular una consigna, “No se desunan”, que després va explicar: “Aquesta ciutat, amb aquesta afició, amb aquest club, muntats tots d’una forma estreta, real, homogènia envers un objectiu comú i concret, real, sense utopies, no té sostre”.

Ascenso 2010

2013 Lió i Manchester, de Kalejira per Europa

Després d’una impressionant temporada realitzada per l’equip dirigit per Philippe Montanier, la Real aconsegueix superar el play-off de la Champions League amb el golàs d’Antoine Griezmann a l’estadi Gerland de Lió, davant de 4.000 seguidors txuriurdins. La participació posterior va ser decebedora, però va servir perquè l’afició realista donés un exemple de suport a l’equip, el punt àlgid del qual va ser la kalejira (una espècie de manifestació festiva) de 5.000 persones que va sortir de la plaça Piccadilly, al centre de Manchester, fins a l’estadi d’Old Trafford, on esperaven 2.000 aficionats de la Real més.

Gol Griezmann Gerland

Kalejira en Manchester

Zubieta, present i futur

Zubieta és la gran joia de la Real. Es tracta del centre d’entrenament i formació dels futurs jugadors del club. Gràcies a la feina realitzada aquí, la Real és el club de les grans lligues on més jugadors de la pedrera juguen al primer equip.

Zubieta

Molt més que futbol

A més del futbol, la Real té seccions d’atletisme, hoquei sobre herba, pilota basca i submarinisme. Amb més de cent anys, la secció d’atletisme és la més veterana mentre que la d’hoquei herba femení és la més reeixida amb diversos campionats. Atxurrak gora!

Cid

Atxurrak gora

Cultura, no només esport

La Real no és només esport ni futbol. Les aportacions que directament o indirectament ha realitzat a la cultura, més enllà de l’esport, són diverses. Eduardo Chillida, l’escultor basc més internacional, va ser porter del club la temporada 40-41: “En el futbol vaig aprendre moltes coses que he fet servir després en l’escultura”. Elías Querejeta, productor de moltes de les millors pel·lícules del cinema espanyol, també va ser futbolista de la Real (41 partits, 6 gols) i va aconseguir convèncer diversos jugadors per crear la productora Laponia Films. Amb ella van ajudar a produir Viridiana, una de les obres mestres del cinema.

Chillida

Viridiana

logo Maite Taldea & Realsocialismo! & +