1909 Ondarreta

Hier begon alles. Het veld van Ondarreta, gelegen tegenover de Cantabrische Zee, was waar Real Sociedad haar eerste wedstrijden speelde en waar zij haar eerste titel won: de Copa del Rey in 1909.

Ondarreta

1928 Finales van Santander

Drie wedstrijden moesten worden gespeeld om de Copa del Rey-kampioen te beslissen. De driedubbele finale van Santander tegen FC Barcelona werd vereeuwigd door de gedichten van Rafael Alberti, "Ode aan Platko" en de replica "Contraode" van Gabriel Celaya, dichter van Real Sociedad.

Santander

1929 Paco Bienzobas, topscorer eerste Liga

Real Sociedad was een van de stichtende clubs van het eerste landskampioenschap. Zij eindigde als vierde en ´realista´ Paco Bienzobas, met 17 doelpunten, was de eerste topscorer van de competitie. Bienzobas stierf in 1981, een dag nadat hem werd verteld dat Real Sociedad haar eerste Liga had gewonnen.

Bienzobas

1931 De titel wordt gemist op doelsaldo

Real Sociedad had de leiding in het grootste deel van de competitie, die eindigde in een gelijkspel met Athletic Bilbao en Racing Santander. Real Sociedad, getraind door Harry Lowe, eindigde echter op de derde plaats op doelsaldo.

Racing

1951 Chamartín (Bernabéu) Bekerfinale

Met Benito Díaz als coach, en na de terugkeer van verschillende oud-spelers die met Valencia kampioen waren geworden, zoals Eizaguirre, Igoa en Epi, slaagde Real Sociedad erin om een prachtig bekertoernooi te spelen: ze versloeg Real Madrid in de halve finale met grote cijfers, maar verloor de finale tegen FC Barcelona in het nieuwe stadion van Chamartín, het huidige Santiago Bernabéu. Als de genoemde drie spelers in eerste instantie behouden hadden kunnen worden, zou het palmares van Real Sociedad hoger zijn geweest.

Chamartin

1967 Puertollano, de klim naar de hemel

Real Sociedad is een aantal keer gevallen, maar als íets haar karakteriseert, is dat ze altijd sterker opstaat. Met de promotie in Puertollano (Ciudad Real) tegen Calvo Sotelo begint de gouden tijd van de club.

Puertollano

1976 Ikurriña (Baskische vlag) in Atotxa

Slechts één jaar na de dood van de dictator Francisco Franco, op 5 december 1976, betraden de aanvoerders van Real en Athletic, Inaxio Kortabarria en José Ángel Iribar het veld van stadion Atotxa met een Ikurriña, een vlag die nog steeds verboden was. Het feestelijke eerbetoon aan Gaztelu, waarin de ikurriña feitelijk werd gelegaliseerd, eindigde met een 5-0 winst voor de txuriurdines van Real Sociedad. Het kampioenenteam werd gesmeed.

Ikurriña

1979 Europa Cup 3 playoff tegen Inter Milan

Real Sociedad probeerde in Atotxa tegen Inter Milan een eerder verlies in San Siro (3-0) ongedaan te maken. In de returnmatch stond Real op het punt om terug te komen in een spectaculaire wedstrijd die in een 2-0 winst eindigde. De mensen die erbij waren herinneren deze wedstrijd nog altijd als de beste ooit gezien in Atotxa. Real Sociedad werd bekend in Europa.

Inter

1980 Record ongeslagen status

Op 11 mei 1980 vestigde Real Sociedad in stadion Ramón Sánchez Pizjuán het record van ongeslagen status van alle grote Europese competities, dat later alleen op Europees niveau overtroffen zou worden door het AC Milan van Arrigo Sacchi. In de Spaanse competitie heeft geen enkele club ooit dit record van Real Sociedad gebroken: 32 speelrondes ongeslagen in hetzelfde seizoen, totdat in mei 1980 uit tegen Sevilla verloren werd. Deze nederlaag was een enorme teleurstelling, omdat de club hierdoor ook het zó verdiende landskampioenschap van 1980 misliep.

Ondarreta

1981 Gijón, Landskampioen

"Olaizola passt op Alonso, voorzet van Alonso, Castro gaat springen, hij bokst de bal weg, de bal komt bij Górriz, Górriz schiet!!, let op, Zamora heeft de bal, hij schiet en ... goooooooaaaal, goooooooaaaal, goal van Real!! Goal, gooooaaaal, goal van Real, goooooooooaaaaaaaaal! Ongelooflijk dames en heren!!". Het verhaal van comentator Joxean Alkorta weerklinkt nog steeds. Een jaar na het mislopen van de titel in mei 1980, wint Real Sociedad haar eerste landskampioenschap in Gijón. In de allerlaatste minuut van de wedstrijd.

El Molinón

1982 Tweede Landskampioenschap

Laatste competitiewedstrijd thuis tegen de buren uit Bilbao. Twee doelpunten van Zamora en López Ufarte in de tweede helft geven de overwinning aan Real Sociedad. Atotxa en Gipuzkoa ontploffen van vreugde: we zijn tweevoudig kampioen!

Atotxa

1983 Hamburg, halve finales Europa Cup 1

Nooit is Real Sociedad zó ver gekomen. In de meest prestigieuze clubcompetitie bereikte Real de halve finales. Onderweg had zij Reykjavíks Víkingur, Celtic Glasgow en Sporting Lissabon uitgeschakeld. Na een gelijkspel thuis, werd er uit tegen Hamburger SV in Duitsland verloren door een doelpunt in buitenspelpositie. Het Duitse team versloeg uiteindelijk Juventus in de finale van Athene.

Hamburguer

1987 Zaragoza, Bekerfinale

Via strafschoppen. Op een zeer hete middag in Zaragoza stopte onze grote aanvoerder Luis Arconada de beslissende penalty van Quique Ramos waardoor Real Sociedad zijn tweede bekertitel won, dit keer tegen Atlético de Madrid. Vóór de strafschoppen kwam Atlético de Madrid op gelijke hoogte na eerdere goals van López Ufarte en Begiristain.

Arconada en La Romareda

1998 Madrid, de moord op Aitor Zabaleta

8 december 1998 is de treurigste dag in onze geschiedenis. Toen hij met zijn vriendin naar de terugwedstrijd van de UEFA Cup-ronde tegen Atlético de Madrid ging, werd Aitor Zabaleta vermoord in de buurt van het stadion Vicente Calderón. De wedstrijd werd uiteindelijk gespeeld en zelfs vandaag de dag onteert een deel van de fans van dat team nog steeds zijn nagedachtenis. "Aitor beti gogoan" (altijd in onze gedachten).

Aitor Zabaleta

2003 Anoeta, bijna het derde kampioenschap

Gedenkwaardige wedstrijd in Anoeta. Het team dat werd gecoacht door Raynald Denoueix, vocht face to face voor de competitie tegen het Real Madrid van de "Galácticos", en versloeg het witte team met 4-2 door doelpunten van Kovacevic (2), Nihat en Xabi Alonso. La Real was tot aan de voorlaatste ronde afhankelijk van zichzelf om het derde landskampioenschap binnen te slepen, maar uiteindelijk lukte het haar niet door te verliezen in Vigo, op 800 kilometer van Donostia, voor meer dan 10.000 meegereizde fans.

4-2 al Madrid en Anoeta

2004 Het vrouwenelftal van Real Sociedad wordt geboren

Het vrouwenelftal van Real Sociedad begon in de laagste categorie en promoveerde naar de vrouwelijke Superliga in twee jaar tijd. Het team wordt alsmaar solider en komt stukje bij beetje in de topteams terecht.

Zubieta

2010 Promotie tijdens het honderdjarig bestaan

Het derde opeenvolgende jaar in Segunda División (Eerste Divisie). Het seizoen waarin het eeuwfeest van de club werd gevierd. Een team getraind door Martín Lasarte en met spelers die de basis zouden vormen voor de jaren daarop in Primera División, stelt promotie officieus veilig door met 1-3 te winnen bij Cádiz. Datzelfde jaar begon de club uit een moeilijke economische situatie te klimmen die eerder nog had geleid tot het faillissement en die begon in de laatste jaren in de Primera División. Tijdens de vieringen een week later na de uiteindelijke promotie en titel (2-0 overwinning op Celta de Vigo) deed Lasarte een populaire oproep: "Blijf bij elkaar", om vervolgens uit te leggen: "deze stad, met deze supporters, met deze club, allemaal op een hechte, echte, en homogene manier verenigd om een gemeenschappelijk en concreet doel na te streven, geen utopieën, maar een echt doel, heeft geen limieten".

Ascenso 2010

2013 Lyon en Manchester, de

Na een indrukwekkend seizoen van het team onder leiding van Philippe Montanier, slaagt Real Sociedad erin de play-off van de Champions League te overwinnen door Olympique Lyonnais uit te schakelen met onder meer het fameuze doelpunt van Antoine Griezmann in het Gerland-stadion in Lyon, voor het oog van 4.000 meegereizde Real Sociedad fans. De daaropvolgende deelname aan de Champions League was teleurstellend, maar het diende voor de fans om een voorbeeld te geven van team support, met als hoogtepunt de kalejira (een soort feestelijke mars) van 5.000 mensen die vertrokken van Piccadilly Square in het centrum van Manchester naar het stadion Old Trafford, waar nog eens 2.000 fans van la Real hen opwachtten.

Gol Griezmann Gerland

Kalejira en Manchester

Zubieta, heden en toekomst

Zubieta is de grote parel van Real Sociedad. Het is het opleidings- en trainingscentrum voor de toekomstige spelers van de club. Dankzij het werk op deze plek is Real Sociedad, van alle grote europese competities, de club met de meeste eigen jeugdspelers in het eerste elftal.

Zubieta

Veel meer dan alleen voetbal

Naast voetbal beschikt Real Sociedad over atletiek-, hockey-, Baskische pelota- en duikteams. De atletiekafdeling is het oudste onderdeel van de club en het vrouwen hockeyteam is het meest succesvol, met verschillende kampioenschappen. Atxurrak gora! (Kom op!)

Cid

Atxurrak gora

Cultuur, niet alleen sport

Real Sociedad is niet alleen voetbal of alleen sport. De bijdragen die zij direct of indirect heeft geleverd aan de cultuur, zijn divers. Eduardo Chillida, de meest internationale Baskische beeldhouwer, was keeper van de club in het seizoen 40-41: "In het voetbal leerde ik veel dingen die ik later in de beeldhouwkunst gebruikte". Elías Querejeta, producent van veel van de beste films in de Spaanse cinema, was ook een speler van de club (41 wedstrijden, 6 goals) en wist verschillende spelers te overtuigen om het productiebedrijf Laponia-films op te richten. Met haar hebben ze bijgedragen aan de productie van Viridiana, een van de meesterwerken van de cinema.

Chillida

Viridiana

logo Maite Taldea & Realsocialismo! & +