1909 Ondarreta

Här började allt. Ondarreta-arenan, mittemot Biscayabukten, var den plats där la Real spelade sina första matcher och där laget vann sin första turnering: Copa del Rey år 1909.

Ondarreta

1928 Finalerna i Santander

Tre matcher spelades tills en vinnare utsågs i Copa del Rey. Finalen i Santander mot FC Barcelona skrevs om av poeterna Rafael Alberti, i Oda a Platko (Ode till Platko), och Gabriel Celaya, Contraoda del poeta de la Real Sociedad (Mot-ode av Real Sociedad-poeten).

Santander

1929 Paco Bienzobas, första ligans skyttekung

Real Sociedad var en av lagen som deltog i La Ligas premiärsäsong. Laget hamnade på fjärde plats det året, och spelaren Paco Bienzobas, som gjorde 17 mål, blev La Ligas första skyttekung. Han dog dagen efter att han fått veta att Real Sociedad vunnit sin första Liga, år 1981.

Bienzobas

1931 Förlorade ligan på grund av målskillnad

La Real var på första plats nästan hela säsongen, och efter sista omgången hamnade laget på samma poäng än Athletic Bilbao och Racing Santander. La Real, med Harry Lowe som tränaren, blev trean på grund av målskillnad.

Racing

1951 Chamartin (Bernabéu) Cupfinalen

Med Benito Diaz som tränare och med flera spelare som återkom till laget efter att ha vunnit ligan med Valencia, som Eizaguirre, Igoa och Epi, la Real gjorde en fantastisk prestation i Copa del Rey: de vann stort mot Real Madrid i semifinalerna, och sedan förlorade mot FC Barcelona i nya Chamartin arenan, nu kallat för Santiago Bernabeu. Om de tre spelarna hade stannat i laget skulle la Real ha kunnat vinna fler troféer.

Chamartin

1967 Puertollano, uppflytt till himlen

La Real har ramlat några gånger, men det som kännetecknar laget är att de står upp igen och blir ännu starkare. Uppflytten i Puertollano (Ciudad Real) mot Calvo Sotelo var början på en gyllene period i klubbens historia.

Puertollano

1976 Ikurriña i Atotxa

Drygt ett år efter diktator Francisco Francos död, den femte december 1976, Real Sociedads och Athletic Bilbaos lagkaptener Inaxio Kortabarria och Jose Angel Iribar gick på planen med en Ikurriña (Baskiens flagga) som var fortfarande en olaglig symbol då. Matchen, som legaliserade flaggan i praktiken, slutade med 5-0 för Real Sociedad. Ett vinnande lag var på vägen upp till toppen.

Ikurriña

1979 Slutspel mot Inter Milan

Efter en 3-0 förlust i San Siro försökte la Real vända underläget på Atotxa i Uefacuppen mot Inter Milan. I andra matchen var la Real nära att vända på steken med en fantastisk prestation. Real Sociedad vann med 2-0, och de som tittade på matchen menade att det var den bästa match någonsin på Atotxa. La Real började bli känd i Europa.

Inter

1980 Rekord i förlustfri svit

Den 11e maj 1980 på Sanchez Pizjuan arena slog la Real rekordet för matcher utan förlust, ett rekord som bara Arrigo Sacchis AC Milan har slagit i Europas andra stora ligor. I Spanien har inget annat lag kunnat spela 32 matcher i rad utan förlust under en säsong. Det gjorde Real Sociedad till matchen i Sevilla i maj 1980: den förlusten var en stor besvikelse eftersom la Real förlorade ligatiteln på grund av det.

Ondarreta

1981 Gijón, ligasegrare

"Olaizola passar till Alonso, Alonso lyfter in bollen, Castro hoppar, han slår bollen, den kommer till Gorriz, Gorriz skjuter! Akta, Zamora har bollen nu, han skjuter och…. mååååååååål! Otroligt!” Joxean Alkortas ord är oförglömliga. Ett år efter att ha förlorat ligan i maj 1980, lyckades la Real vinna sin första ligatiteln i Gijon. På sista minuten.

El Molinón

1982 Atotxa, andra ligan

Sista match på hemmaplan mot grannarna från Bilbao. Två mål av Zamora och Lopez Ufarte i andra halvleken ger Real Sociedad en till seger. Atotxa och hela Gipuzkoa festar: vi är mästarna för andra gång.

Atotxa

1983 Hamburg, semifinaler i Europacupen

La Real har aldrig kommit så här lång. I den största turnering av alla gick la Real fram till semifinalerna. På vägen dit slog la Real Reykjaviks Vikingur, Celtic Glasgow och Sporting Portugal. Efter att ha spelat oavgjort på hemmaplan förlorade la Real mot Hamburger SV i Tyskland, med ett mål i offside. Tyskarna vann mot Juventus i finalen i Aten.

Hamburguer

1987 Zaragoza, Copa del Rey

Straffar. Under en varm kväll i Zaragoza kunde vår kapten Luis Arconada rädda den sista straffsparken mot Quique Ramos. Med det vann la Real sin andra Copa titeln, denna gång mot Atletico Madrid. Innan straffarna hade Lopez Ufarte och Begiristain gjort varsitt mål, men Atletico Madrid gjorde två till.

Arconada en La Romareda

1998 Madrid, Aitor Zabaletas död

Den 8e december 1998 är den sorgligaste dagen i vår historia. När han gick till arenan för att se andra åttondelsfinalsmatchen i Uefacupen mot Atletico Madrid, Aitor Zabaleta mördades utanför Vicente Calderon arenan i Madrid. Matchen spelades ändå, och även idag är det flera Atletico Madrid supportrar som hånar honom. Aitor beti gogoan.

Aitor Zabaleta

2003 Anoeta, nära till tredje ligasegern

Oförglömlig match på Anoeta. La Real, med Raynald Denoueix som tränare, kämpade mot Real Madrid och sina galácticos och vann med 4-2: mål av Kovacevic (2), Nihat och Xabi Alonso. La Real var på första platsen till och med den näst-sista matchen, men förlorade då i Vigo, 80 mil från Donostia, framför fler än 10 000 la Real supportrar.

4-2 al Madrid en Anoeta

2004 La Reals damlag etableras

Damerna började på lägsta nivån och lyckades avancera till Superligan på två år. Varje år blir laget starkare, och blir steg för steg ett av de största lagen.

Zubieta

2010 uppflytt på hundraårsjubileum

Tredje år i rad i andra ligan. År 2010 firas klubbens hundraårsjubileum. Ett lag med Martin Lasarte som tränare, och med spelare som skulle göra intryck i första ligan under senare år. På Carranza arenan i Cadiz får laget en till seger som nästan garanterar uppflyttet till la Liga. På samma år börjar klubben dra sig ur en svår ekonomisk situation som började under de sista åren i la Liga och ledde till konkurs. Under firandet blev Lasarte känd för sitt uttryck, “no se desunan” (bli inte splittrade), vilket han senare förklarade: “denna stad, med de här supportrarna, om de jobbar tillsammans mot ett tydligt och gemensamt mål, har inga gränser”

Ascenso 2010

2013 Lyon och Manchester, Kalejira runt Europa

Efter en spektakulär säsong med Philippe Montanier som tränare lyckades la Real gå vidare från kvalomgången med ett fantastiskt mål av Antoine Griezmann i Gerland arenan i Lyon, framför 4000 supportrar. Laget presterade inte på samma nivå i gruppspelet, men Reals supportrar blev ett exempel på hur man kunde stötta sitt lag i Europa, främst med en kalejira (som en sorts festlig demonstration) med 5000 supportrar från Piccadillyplatsen i centrala Manchester till Old Trafford, där ytterliggare 2000 supportrar väntade.

Gol Griezmann Gerland

Kalejira en Manchester

Zubieta, nutid och framtid

Zubieta är la Reals kronjuvel. Det är lagets ungdomsakademi, där la Reals framtida stjärnor tränar och utvecklas. Tack vare arbetet på Zubieta är la Real en av de bästa i Europa på att ha spelare som utbildats på själva ungdomsakademin.

Zubieta

Mycket mer än fotboll

Förutom fotboll har la Real även olika sportsektioner med till exempel friidtrott, landhockey, pelota, och dykning. Sektionen för friidrott är den äldsta och bildades för över hundra år sedan, och damernas sektion för landhockey är den mest framgångsrika. Atxurrak gora!

Cid

Atxurrak gora

Kultur, inte bara idrott

La Real är inte bara fotboll eller idrott. Laget har bidraget till kulturen i regionen genom åren. Eduardo Chillida, Baskiens framgångsrikaste skulptör, spelade som målvakt för la Real under 1940-41 säsongen: “Genom fotbollen lärde jag mig många saker som jag sedan använde i skulptur.” Elias Querejeta, producent till många av de bästa filmerna i Spaniens historia, spelade också med Real Sociedad (41 matcher, 6 mål), och lyckades övertala några spelare att bilda filmbolaget Laponia films. Genom bolaget producerade de filmen Viridiana, ett riktigt mästerverk.

Chillida

Viridiana

logo Maite Taldea & Realsocialismo! & +