1909 Ondarreta

Alt startede her. Ondarretas fodboldspilleplads, der ligger foran det Cantabriske hav, var stedet hvor Real spillede deres første kamp, og hvor holdet vandt deres første titel: den spanske pokalturnering (Copa del Rey) af 1909

Ondarreta

1928 Finaler af Santander

Tre kampe skulle der spilles for at kende Copa del Reys mesteren. Den spansk forfatter Rafael Alberti udødeliggjorde den treddobel finale i Santander, mod F. C. Barcelona, i hans digte "Oda a Platko", som var svarede for Gabriel Celayas (en anden spansk forfatter) digte: "Contraoda del poeta de la Real Sociedad (Real Sociedads digter kontra-ode)"

Santander

1929 Paco Bienzobas, Første Liga topscorer

Real Sociedad var en af grundlæggerne af den første spanske fodboldliga. De ended fjerde, og Paco Bienzobas, lokal fodboldspiller, blev topscorer, med 17 mål. I 1928, kun en dag efter blevet informeret om Real Sociedads første liga title, døde Bienzobas.

Bienzobas

1931 Ligaen går tabt af måggennemsnit

Selvom Real Sociedad havde ført I ligaen mest af tiden, til sidst var der en tredobbelt uafgjorte sammen med Athletic Bilbao og Racing Santander. Endelig afsluttede Real Sociedad, under Harry Lowe, i tredje position.

Racing

1951 Chamartin (Bernabéu) Cupfinale

Med Benito Diaz som træner, og efter tre spillere (Eizaguirre, Igoa og Epi) kom tilbage fra Valencia F. C. (hvor de var ligamester), Real Sociedad gik en fantastik Copa del Rey. De slog Real Madrid i semifinaler, før de tabte mod F.C. Barcelona i den nye Chamartin (aktuel Santiago Bernabeu Stadion). Hvis de tre fodboldspillere havde fortsat i gruppen, Real Sociedad ville havde større success.

Chamartin

1967 Puertollano, stigningen til himlen

Real Sociedad er faldet flere gange, men klubben er kendt fordi, i hele deres historie, det altid har stået stærkere op. I Puertollano, mod Calvo Sotelo hold, startede klubbens gyldne alder.

Puertollano

1976 Ikurriña i Atotxa

Francisco Franco, spansk diktator, døde den 5.december 1976. Et år efter, i en kamp der var fejret til ære for Gaztelu (didligere spiller fra Real), Ignacio Kortabarria og Jose Angel Iribar, både kaptajner i henholdsvis Real Sociedad og Athletic Bilbao, gik ind i fodboldsplilleplads med den Baskerlandet (Ikurriña, som var ulovligt dengang). Txuri-urdines ( Real Sociedad dagligsprog navn) besejrede Ath. Bilbao 5-0 og Ikurriña blev legaliseret straks. Mesterholdet skabes.

Ikurriña

1979 Playoffkampen mod Inter Milan

Efter nederlaget (3-0) i San Siro, Real Sociedad forsøgte at overvinde UEFA-playoffkampen mod Inter Milan i Atotxa. I returkampen var Real Sociedad tæt på at vinde playoffkampen med en sensationel kamp, som sluttede 2-0. Folk som var der, husker kampen som den bedste kamp i Atotxa. Real begyndte at være kendt i hele Europa.

Inter

1980 Ubersejeret Record

Den 11.maj 1980, nederlaget i Ramon Sanchez Pizjuan, sluttede en periode af 32 ubesejrede kampe. Det satte et rekord i alle europæiske ligaer (kun overvandt for Arrigo Sacchis Milan). Hverken Real Madrid eller Barcelona har vaeret i stand til at gøre sådan en prestation. Nederlaget var en stor skuffelse, fordi det medførte at miste den meget fortjente ligatitel.

Ondarreta

1981 Gijón, Ligamester

“Olaizola giver bolden til Alonso, Castro rydder bolden, men Gøorriz får det igen. Zamora tager bolden nu, skyder ham igen... mååååååååååååååååååål, mååååååååååååååååååål af Real Sociedad!!!! Det er utrolig, damer og herrer" Joxean Alkorta fortalte ophidsel. I sidste minut af sidste kamp, Real blev ligamester.

El Molinón

1982 Atotxa, de anden Ligamester

Sidste ligekamp hjemme mod naboerne, Ath. Bilbao. To mål af Zamora og Lopez Ufarte i anden halvdel, giv sejren til Real Sociedad, som nu har to ligamester.

Atotxa

1983 Hamburg, Em-semifinalen

Real sociedad gik aldrig så langt i top kluben konkurrence. Holdet nåede semifinalerne. Holdet besejrede Vikingur Rykjavik F.C., Celtic F.C. og Sporting Lisboa bl.a. Endelig blev vi besejrede af Hamburger SV i Tyskland, der også overvandt Juventus i finalen i Athen

Hamburguer

1987 Zaragoza, Copa del Rey

Straffespark. Det var en meget varm eftermiddag i Zaragoza, og vores store kaptajn, Luis Arconada, stoppede Quique Ramos afgørende straffepark. Det betød et nyt trofæ i Copa del Rey, denne gang mod Atletico Madrid. Før, At. Madrid havde udlignede det to mål gjort af Lopez Ufarte og Txiki Begiristain.

Arconada en La Romareda

1998 Madrid, dråbet pa Aitor Zabaleta

Den 8 december 1998 var den sørgeligste dag i vores historie. Da Aitor Zabaleta gik, sammen sin kæreste, for at se den UEFA-Cup ottendelsfinaler returkamp mod At. Madrid, blev han dræbt ved Vicente Calderon stadion. Kampen spilledes, og selv i dag, en lille del af At. Madrids fans vanærer sin minde. Aitor beti gogoan (Aitor vil være altid i vores sind)

Aitor Zabaleta

2003 Anoeta, Næsten den tredje Spansk liga

Utrolig kamp i Anoeta. Raynald Denoueix, coachede holdet, mod Real Madrid, med deres galaktisk fodboldspillere, i Anoeta for ligaen. Real Sociedad besejrede "hvid holdet" 4-2 (Kovacevic -2-, Nihat og Xabi Alonso mål). Holdet afhang af sig selv i sidste kamp, men blev besejret i Vigo, 800 km. fra Donostia, foran omkring 10000 Real Sociedads fans.

4-2 al Madrid en Anoeta

2004 Kvindeligt Fodboldholdet bliver født

Reals kvindelige fodboldhold startede i den laveste kategori men, to år senere, spillede de med den bedste holdet i den primær liga.

Zubieta

2010 Real Sociedad Hundredår

Tre år fortløbende i LaLiga2. Real Sociedads hundredår. Martin Lasarte coachede holdet, der fik den næsten matematiske forfremmelse i Carranza stadion i Cadiz. Fodboldspillerene ville være fundamentererne for fremtid. Det år begyndte klubben at komme ud af en vanskelig økonomisk situation, fordi Real var i konkurs før. Lasarte sagde til en fest: "Opløs jer ikke". Bagefter forklarede han: "Byen, fansene, klubben, alle sammen med det samme formål, vil være ustoppelig"

Ascenso 2010

2013 Lyon og Manchester, Europæisk Kalejira

En imponerende Real Sociedads sæson (Philippe Montanier var træneren på det tidspunkt), som overvandt UEFA Champions League- kvalifikationsrunde med Antoine Griezmanns mål i Lyons Gerland stadion (Olympique Lyonnais stadion). Den efterfølgende deltagelse var skuffende, men Reals fans var et perfekt eksemple på hvordan folk skal støtte et hold. 5000 personer gik fra Picadilly af Manchesters stadion (Kalejira, en festig demonstration), hvor andre 2000 Reals fans allerede vented.

Gol Griezmann Gerland

Kalejira en Manchester

Zubieta, nutid og fremtid

Zubieta er klubbens kosteligste juvel. Det er træningscentret for unge klubspillere. Takket være det hårde arbejde, er Real Sociedad holdet med de fleste fodboldspiller vokset i vores egen akademi.

Zubieta

Mere end Fodbol

Real Sociedad har andre hold, bortset fra fodboldholdet, som f. eks. atletik, hockey, baskisk pelota og dyknig hold. Atletikholdet er det ældste (mere af 100 år gammel). Det mest succesfulde er det kvindelige græshockey holdet, som har vundet flere mesterkab. Atxurrak Gora!

Cid

Atxurrak gora

Kultur, ikke kun sport

Real Sociedad er ikke kun fodbold eller sport. Det er mange bidragene, som direkte eller indirekte har gjort til kultur, ud over sporten. Eduardo Chillida, den mest internationale baskiske billedhugger, og der var klubbens målmand i sæsonen 40-41: "I fodbold lærte jeg mange ting, som jeg r brugt i skulpturen senere". Elías Querejeta, producent af mange af de bedste spanskfilmen, var også en rigtig fodboldspiller (41 kampe, 6 mål) og formåede at overbevise flere spillere om at oprette produktionsselskabet "Laponia-film", som bidrog til at producere Viridiana, som er en af mesterværker spanskfilm.

Chillida

Viridiana

logo Maite Taldea & Realsocialismo! & +